Skip Navigation LinksKampüs-Hayatı

Kampüs Hayatı

Kampüs Yaşamı

Derslerin yanısıra ders dışı öğrenci yaşamının da keyifli geçmesi için zengin bir sosyal ortam sağlayan kampüs.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde, derslerin yanısıra ders dışı öğrenci yaşamının da keyifli geçmesi ve zengin bir sosyal ortamın yaratılması için yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Öğrenciler, çeşitli etkinliklerde yer almakta, üniversite ve çevrenin sunduğu sosyal ve kültürel olanaklardan yararlanmaktadırlar.

Gazimağusa

Kuzey Kıbrıs'ın 35,000 nüfuslu 2. en büyük kenti ve tarih, kültür, sanat ve eğitim merkezi.

www.magusa.org

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35,000 nüfuslu 2. en büyük kenti ve tarih, kültür – sanat ve eğitim merkezi olan Gazimağusa'da, şehir merkezinde ve çevresinde bulunan kafeler, restoranlar, publar ve alışveriş merkezleri yoğun öğrenci akınına uğrayan yerlerdir. Bu bölgeyi aynı zamanda adanın en güzel sahil şeridi de süslemektedir. Doğu Akdeniz Üniversitesi Kampüsü, Gazimağusa şehir merkezine 3km. uzaklıktadır. Bu, Üniversite’nin kent merkezine yürüyüş mesafesi yakınlığında olması ve Üniversite ile şehrin bir bütün oluşturduğu anlamına gelmektedir.

Tarihi Zenginlik

MÖ 3. yüzyılda I. Ptoleme tarafından "Arsinoe" adıyla kurulan Gazimağusa şehri bugün önemli liman, turizm ve üniversite eğitimi merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Şehir ilk olarak MÖ 3. yüzyılda I. Ptoleme tarafından "Arsinoe" adıyla kurulmuştur. MS 647/648 yıllarında Salamis'in Araplar tarafından yağmalanması sonucu şehre buradan gelen göçmenler yerleşti. 1291 yılında Haçlı Seferleri sırasında Akka alınınca oradan göç edenler şehre yerleşti. Halkla birlikte tüccarların da gelmesi sonucu şehir zenginleşip önem kazandı ve Gazimağusa Limanı sayesinde bir ticaret merkezi konumuna geldi. Lüzinyanlar döneminde Kudüs'ü de yöneten Lüzinyan kralları 1372'ye kadar Mağusa'daki St. Nikolas Katedrali'nde taç giydi. Bu dönemde şehirde pek çok kilise inşa edildi. 1372'de Cenevizliler şehri ele geçirmiş, şehir yapılan anlaşma gereği 1469'a kadar Ceneviz yönetiminde kalmış ve daha sonra Lüzinyanlara geri verilmiştir. Ceneviz döneminde bir askeri bölge olarak kullanılan şehir ticaret merkezi olma özelliğini yitirmiştir.

Türklere kadar Roma ve Doğu Roma İmparatorluklarının, Latinlerin ve Venediklilerin eline geçen kale II. Selim dönemindeki (1566-1574) Kıbrıs Seferi sırasında 6 Ağustos 1571'de Türk birlikleri tarafından fethedildi. 1878'e dek Türk yönetiminde kalan kale Kıbrıs ile birlikte 1878 yılında İngiliz idaresine bırakıldı.

1960 yılında bağımsızlığını kazanan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin önemli turizm beldelerinden biri haline gelen Mağusa, 1974'te Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk birliklerince ele geçirildi. Kent, 1975 yılında ilan edilen Kıbrıs Türk Federe Devleti ve 1983'te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin önemli liman, turizm ve üniversite eğitimi merkezlerinden biri haline geldi.

Bilimsel ve Kültürel Toplantılar

Saygın bilim adamları ve tanınmış sanatçılar, düzenlenen bilimsel ve kültürel toplantılara, gösteri ve konserlere katılarak, hem öğrencilerimizin ilgi alanları doğrultusunda sosyal gelişimlerine katkıda bulunmakta hem de kampüs yaşamını renklendirmekttedirler. Ayrıca hem üniversite hem de Kuzey Kıbrıs Türk insanına yönelik olarak düzenlenen etkinlikler, gerek öğrencilerin gerekse ülkenin sosyal yaşamına canlılık kazandırmaktadır.

Gelişmiş Altyapı

Kampüs yerleşkesinde ayrıca kütüphane, postahane, kitap satış merkezi, 13 uzman doktorun hizmet verdiği sağlık merkezi, spor tesisleri, Öğrenci Etkinlikleri Merkezi, 51 adet kafeterya bulunmaktadır. Kampüste bulunan tabldot kafeterya ise öğrencilerin bütçesine uygun fiyatlarda, kaliteli ve günlük kalori ihtiyacı göz önünde bulundurularak hazırlanan yemek hizmeti sunmaktadır. Ayrıca çok sayıda banka ve ATM’ler DAÜ öğrencilerinin kullanımına sunulmuştur.T.C. bankalarından; Türkiye İş Bankası, HSBC, T.C. Ziraat Bankası, Oyak Bank, Şeker Bank (T.C.) ve T.C. Garanti Bankası’nın kampüste bankamatik (ATM) servisleri bulunmaktadır.

Müzik

DAÜ Türkiye’de veya dünyaca tanınmış sanatçıların konserlerine evsahipliği yapmaktadır.

Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ve bölge halkına yönelik çeşitli sosyal aktiviteler organize etmektedir. Öğrencilerimizin boş zamanlarını verimli bir şekilde geçirmeleri için çeşitli olanaklar sağlayan Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Birimi, öğrencilerimizin aktif, yaratıcı, sosyal ve kendine güvenen bireyler olarak yetişmelerine katkı koymayı amaç edinmiştir. Bu doğrultuda Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim görmekte olan öğrenciler için yıl boyunca konserler, konferanslar, gezi ve kamp aktiviteleri, çeşitli spor turnuvaları, sergiler ve festivaller organize edilmektedir.

Tiyatro

Yıl boyunca DAÜ Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Salonunda ve Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayında yerli ve yabancı tiyatro gösterileri yer almaktadır.

Bahar Festivali

fest.emu.edu.tr

Her yıl geleneksel olarak Mayıs ayı içinde düzenlenen Bahar Festivali DAU’de okuyan öğrencilerin de katılımıyla kampüste coşkulu bir ortam yaratmaktadır. Sosyal ve Kültürel İşler Rektör yardımcılığı, Öğrenci Kulüpleri, Öğrenci Konseyi, Öğrenci Aktivite Merkezi ve Üniversitemizin tüm birimlerinin çalışmaları sonucu birlikte düzenlediği Bahar Festivali dönem sona ermeden ve final sınavları başlamadan önce üniversiteye bir canlılık, bir heyecan, bir renk getirmektedir.

Öğrenci Kulupleri yıl boyunca hazırlıklarını sürdürdükleri çalışmalarını paylaşma fırsatı bulmaktadır. Sahne sanatlarının değişik türlerinin sergilendiği sahneler öğrencilerin ve dışarıdan gelen ziyaretçilerin akın ettiği yerler arasındadır. Ayrıca öğrencilerin açtıkları standlarda farklı ürünler satıldığından cazibe merkezi olmaktadırlar.

Bahar Festivali boyunca ayrıca dışarıdan müzik grupları, sanatçılar, akademsiyenler, gazeteciler davet edilerek öğencilere farklı kültürel ve sosyal etkinlikleri takip edebilme fırsatı yaratılmaktadır. Festivalin zengin içeriği öğrencilerimize unutamayacakları bir anı olmakla kalmayıp, farklı kişileri tanıma olanağı da sunmakta ve dönemim tüm yorgunluğunu da atmalarına vesile olmaktadır.

Ayrıca her yıl Gazimağusa Belediyesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve özel sektörün desteği ile uluslararası düzeyde kültür ve sanat festivaline ev sahipliği yapmaktadır.

Deniz Kaplumbağları

Kuzey sahil şeridinde bazı bölgelerde Haziran ve Ekim ayları arasında yumurtalarını sahile bırakan Caretta türü kaplumbağları izlemeye gitmek bir adet haline gelmiştir.

Deniz, Kum ve Güneş

Kıbrıs, dört mevsim sıcak olan havası ile dünyaca ünlü bir Akdeniz adası.

Dört mevsim sıcak olan havası ile dünyaca ünlü bir Akdeniz adası Kıbrıs. Altın rengi kumları ve eşsiz maviliğe sahip denizi ile büyüleyici ve el değmemiş plajlara sahip. Yalnızca Türkiye için değil dünya çapında tatil için tercih edilen gözde bir tatil adası. Antik dönemlerden mitolojilere konu olmuş, Afrodit’in doğumuna şahitlik etmiş ve günümüze kadar cazibesini korumuş. En tanınmış plajları ve gizli kalmış koyları ile sizi büyüleyici bir yolculuğa davet eden bir ada. Kıbrıs her plajı ayrı ayrı güzellikte ve cezbedici kumsalları olan bir Akdeniz adası.

Hayat Şartları: Diğer Batı Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda KKTC’de hayat oldukça ucuzdur. Adada üretilen ve Türkiye’den gelen ürün ve mallar Avrupa’ya göre çok düşük fiyatlarla satılmaktadır.

Bankacılık Hizmetleri: KKTC’de ticari bankalar iki çeşittir.Türkiye merkezli büyük kuruluşların şubelerinin yanısıra sadece KKTC’de faaliyet gösteren yerel bankalar da mevcuttur. Parasal işlemlerde tüm para birimleri kullanılabilir. KKTC Merkez Bankası kurları ayarlamakla sorumlu olan ve devlet bankası olma görevini de üstlenmiş bir kurumdur.

Güvenlik: Gazimağusa Polis Müdürlüğü halkın can ve mal güvenliğini sağlamak üzere 24 saat hizmet vermektedir.

Sağlık Hizmetleri: Gazimağusa Devlet Hastahanesi ve üç özel hastahane haftanın hergünü 24 saat acil servis birimleriyle beraber hizmet vermektedirler.

Ulaşım Havayolları: Istanbul, Ankara, Izmir, Adana ve Antalya gibi büyük şehirlerden KKTC’ye hemen her gün düzenli uçak seferleri vardır. KKTC’ye uçuş süresi ıstanbul ve ızmir’den 70 ile 75 dk., Ankara’dan 50dk., Adana ve Antalya’dan ise 30 dk.,’dır.

Havaalanı: Tüm uçuşlar Gazimağusa’ya 40 dakika mesafede bulunan Uluslararası Ercan Devlet Hava limanına yapılmaktadır.

Deniz Yolları: Girne ve Gazimağusa limanlarından Mersin, Antalya ve Taşucu limanlarına karşılıklı düzenli feribot ve deniz otöbüsü seferleri mevcuttur.

Karayolları: Karayollarında trafik soldandır.Uluslararası trafik kuralları geçerlidir. Gazimağusa’yı Lefkoşa ve Girne’ye bağlayan dört şeritli yol sürekli trafik akışını sağlamakta; diğer şehir ve köylere giden yollar da asfalt kaplı olup köylerle şehir merkezleri arasındaki ulaşımı sağlamaktadırlar. Üniversite’ye ulaşım arabayla Lefkoşa’dan 40 dk., Girne’den ise 60 dk. sürmektedir.

Araba Kiralama: Şehir merkezlerinde ve otellerde kiralık araba hizmetleri mevcutur. Uluslararası ve geçerli bir ehliyet gerekmektedir. Kiralık arabaların kırmızı plakaları vardır. ınternet üzerinden de araba kiralama servisi veren şirketler mevcuttur.

DAÜ Web Siteleri